fa

UPS (Uninterruptible Power Supply) یک دستگاه الکترونیکی ،شامل مجموعه­ای از باتری­ها و یک دستگاه مرکزی است که به منبع نیروی برق شهری وصل می شود و انرژی مورد نیاز مصرف کننده ها را در هنگام قطع برق تامین می نماید. در هنگام قطع برق یا افت ولتاژ  UPS  فعال شده و شروع به حفاظت از دستگاه­ ها می کند و انرژی مورد نیاز دستگاه های متصل به خود را برای مدت زمان مشخص تامین می نماید. از دیگر ویژگی های دستگاه های UPS محافظت از دستگاه ها در برابر نوسانات برق شهری است، به این معنا که در هنگام افت و یا افزایش لحظه ای ولتاژ، UPS برای شما یک جریان ثابت و منظم را فراهم کرده و کمبود نیروی موجود در برق شهری را جبران می نماید. بدین ترتیب از دستگاه ها موجود در شبکه حفاظت می نماید. UPS ها در سایزها و بر اساس نیاز های مختلف برای مصارف  خانگی و صنعتی با خروجی های تک فاز و یا سه فاز و با تعداد باتری های مختلف با ظرفیت های متفاوتی طراحی شده اند که متناسب با نیاز و شرایط انتخاب می شوند که به بررسی مهمترین انواع آنها می پردازیم.

 

  1. یو پی اس آفلاین (Offline-UPS):

این مدل ساده ترین و ارزانترین نوع  UPSاست که در شرایط نرمال بصورت مستقیم برق را از منبع شهری می گیرد و به خروجی ارسال می نماید. در هنگام قطع برق بعد از گذشت زمان کوتاهی دستگاه انرژی مورد نیاز مصرف کننده ها را از باتری ها تامین می نماید. توجه نمایید این مدل دستگاه ها توانایی ثابت نگه داشتن ولتاژ خروجی ها را ندارند و هنگام قطع برق مدت زمان کوتاهی جهت سوئیچ کردن به برق باتری لازم است. شکل زیر نمایانگر این موضوع می باشد.

  1. یو پی اس (Line-interactive) :

این دستگاه ها مشابه با دستگاه های آفلاین بوده با این تفاوت که در صورت افت ولتاژ در برق ورودی، دستگاه ولتاژ خروجی را به کمک انرژی باتری ها تثبیت کرده و به خروجی هدایت می کند تا از مصرف کننده در برابر نوسانات برق شهری حفاظت کند.

  1. یو پی اس آنلاین (Online-UPS):

این نوع UPS ها همیشه در حال انجام کار هستند، یعنی بصورت مصرف کننده عمل نمی کنند بلکه برق تمام مصرف کننده ها از باتری گرفته می شود. همان­طور که می­دانید برق شهر دارای نوسانات بسیاری می باشد. این نوع UPS ها مزیتی دارند که می توانند این نوسانات را کنترل کنند. نحوه کار آن به این صورت است که برق شهری را می گیرند و کانورترAC  را  به DC تبدیل می کند. همانطور که میدانید برق باتری یا همان  DC برقی بدون نوسان می باشد. در سمت دیگر اینورترDC  را بهAC  تبدیل کرده تا برق خروجی (AC)  را به مصرف کننده ها با جریان ثابت هدایت نماید. این نوع UPS ها قابلیت اطمینان بیشتری در مقابل نوسانات دارند اما از طرفی چون دائم در حال کار کردن هستند عمر کوتاهی دارند. این مدل برای زمان بحرانی یا زمانی که تجهیزات بسیار حساس هستند بسیار مفید می باشد.

UPS ها علاوه بر آنلاین و یا آفلاین بود، به UPS  های قابل نصب در رک و یا ایستاده و همچنین پشتیبانی از باتری های داخلی و یا خارجی تقسیم می  شوند.توجه نمایید که دستگاه هایی که از باتری های داخلی پشتیبانی می کنند در ظرفیت های پایین تهیه شده و بیشتر مصرف خانگی دارند.باتری ها به دلیل وجود گرمای دستگاه در این مدل عمر کمتری داشته اما از لحاظ فضا و حجم فضای کمتری را اشغال می نمایند. تصویر زیر یک UPS با قابلیت پشتیبانی از باتری داخلی را نشان می دهد.

 

امروزه با اتوماتیک شدن تمامی سیستم های کنترلی و سیستم های امنیتی مانند درب های کنترلی  و دوربین های مداربسته، نیاز به دستگاهی است که در صورت قطعی برق بتوانند این سیستم ها روشن نگه دارند.CPS ها با تامین انرژی مور نیاز در مواقع اضطراری این امکان را در اختیار ما می گزارند که تا وصل شدن مجدد برق اصلی، انرژی مورد نیاز دستگاه های مهم و ضروری را تامین کنند و از اختلال هایی که ممکن است در اثر قطع برق به وجود آید جلوگیری به عمل آورند.

 

گردآورنده واحد IT شرکت بتا صنعت ایلیا